AcneFri

Friday, September 22, 2006

Vanliga frågor om Acne

Fråga: Vid vilken ålder går akne över av sig själv?
Svar: Det varierar. Det finns en missuppfattning att man bara drabbas av akne i tonåren, förmodligen eftersom det är vanligast då. Många män och kvinnor drabbas av vuxenakne, vilket är vanligare hos kvinnor än hos män. Orsaken tros vara att kvinnor genomgår fler perioder med hormonella förändringar som menstruation, gravidietet och menopaus. Så mycket som 40-54% av befolkningen drabbas av akne i ansiktet fortfarande i 25-års åldern och 12% av kvinnor respektive 3% av män drabbas fortfarande i medelåldern.

Dessutom finns det statistik som talar för att akne nu kryper upp i åldrarna, något som - enligt mig - troligen beror på allt sämre livsstil och kost vilket hindrar hormoner i kroppen från att komma i balans.

Oavsett om du är i tonåren eller äldre finns det alltså all anledning att inte försöka "vänta ut" aknen, det kan bokstavligen ta årtionden. Istället är det bättre att göra något proaktivt så snart som möjligt för att bli av med besvären. Om du är intresserad av de produkter jag rekommenderar för att balansera din "interna miljö", klicka här.

Tillbaka till toppen

Fråga: Hur många drabbas av akne?
Svar: I samhällen med en "västerländsk livsstil" får så mycket som 80-95% av ungdomarna någon gång akne. Ungefär en tredjedel av dessa har så allvarlig akne att den berättigar någon form av behandling.

I traditionella samhällen, däremot, tycks akne vara ett icke-problem. En studie från 2002 av två olika isolerade folk som fortfarande lever på ett uråldrigt sätt, (det vill säga utan våra västerländska artificiella livsmedel och liknande), fann INGEN akne hos dessa grupper. De drog slutsatsen att skillnaden inte bara kan bero på gener, utan även omgivande faktorer, som kost.

Tillbaka till toppen
Fråga: Vem drabbas av akne?
Svar: För att drabbas av akne krävs flera faktorer. En av dem är genetisk. Du måste helt enkelt ha vissa genetiska anlag för akne. Men det räcker inte. Hormonerna i din kropp måste också vara ur balans, vilket kan orsakas bland annat av kost och stress. Det räcker inte med en faktor för att akne ska uppstå.

En person som inte har genetiska förutsättningar för akne kan vara hur obalanserad som helst och äta vilken skräpmat den vill och ändå ha fantastisk hy. Det betyder inte att den personen är immun mot alla sjukdomar och det lär förr eller senare straffa sig att äta fel ändå.

Man kan dock bli fri från akne trots att det bland annat beror på gener. Det finns en tendens att tro att allt som är genetiskt är obotligt, men så är det inte. Generna ger, åtminstone vad gäller akne, bara förutsättningarna för om du ska drabbas. Har du genetiska anlag för akne måste du helt enkelt eliminera de andra orsakerna, som beror främst på kost.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home